Olympic Stadium Amsterdam

For a new layout of the Stadium Square LOLA was part of a closed competition for a sustainable and integrated urban development of buildings and public space. The Stadium Square is located in front of the entrance of the former Olympic Stadium of 1928. As former car parking it functions as a transitional space. On the city side there is the 1930-ies architecture of J.P. Berlage. And the Olympic Stadium and the Citroën garage buildings are early examples of the famous modernism of “De Stijl-movement” on the other side of the square. In this historic context a new ensemble of two buildings is placed around a new multifunctional square for which LOLA made a design proposal.

The Stadium Square and its buildings form a living system which is in every aspect linked to its surroundings. The square design consists of a visible and sustainable water system that also ties the various square and park programs together. The rainwater will for instance be filtered in the Vantuyll Vanserooskerk Park. The central square element is a huge fountain which doubles as entrance to the parking as well as podium for events. Gullies in the square surface feed a central area around the fountain as surface runoff water retention in case of heavy rains. The water system, the planting scheme and the furniture of the square are all supporting the idea of a multifunctional square; festivals and events all year round, a cooling city beach in the summer, an skate rink in the winter. The message is plain and simple: sustainability is common sense, playful and inviting.

Location: Amsterdam, The Netherlands
Client: Bouwinvest
Collaborators: Lola Landscape Architects, Dam & Partners, Arup Engineers
Year: 2010